Започнаха изборите във Франция, Гърция и Сърбия

Белград сменя цялото управление, южната ни съседка избира парламент, а французите – президент.

06.05.2012 | 09:43
Започнаха изборите във Франция, Гърция и Сърбия

Гражданите на Франция, Гърция и Сърбия гласуват днес. Във Франция се провежда балотаж на президентските избори. За поста се борят социалистическият кандидат-президент Франсоа Оланд, който взе на първия тур 28.6% от вота, и настоящият държавен глава Никола Саркози, подкрепен от 26.2%.

Гърците гласуват на предсрочни парламентарни избори в разгара на най-тежката икономическа криза в историята на страната от Втората световна война насам и петата година на рецесия. Заради огромно недоволство на населението от условията за отпускане на 130 млрд. евро международна помощ за предотвратяване на фалит, двете водещи партии предупреждават, че от резултатите зависи оставането на Гърция в еврозоната или изпадането й в „масова бедност“. По-малките опозиционни формации пък настояват сделката да се предоговори или напълно да се отхвърли. Основният въпрос е дали "Нова Демокрация" и движение ПАСОК - единствените, подкрепящи спасителния международен пакет, ще успеят заедно да спечелят повече от половината от местата в парламента, за да продължат управляващата широка коалиция или ще се търси по-малък партньор.

Гласоподавателите в Сърбия ще направят три избора - за президент, парламент и местно управление. Анализатори смятат, че опозиционният кандидат Томислав Николич и сегашният президент Борис Тадич ще бъдат основните фаворити за държавен глава. И двамата се стремят към членство на Сърбия в Европейския съюз. Изборната надпревара е основно между две партии - Сръбската прогресивна партия на Николич и Демократическата партия на Тадич.