Полицай бе прострелян с лък при поредни сблъсъци в Хонконг

Политехническият университет е окупиран от дни

18.11.2019 | 16:16 Редактор: Кристина Крумова

Отново безредици в Хонконг. Полция и протестираще влязоха в пореден кървав сблъсък. Има задържани и пострадали. Органите на реда щурмуваха университет, окупиран от демонстрантите в продължение на дни. Има и прострелян с лък полицай.

Районът около Политехническия университет в Хонконг се превърна в арена на ожесточени сблъсъци. Полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми срещу демонстранти, които се опитаха да напуснат сградата. 

Висшето учебно заведение е окупирано в продължение на дни от протестиращите, въоръжени със самоделни бомби и лъкове. Улиците около кампуса бяха осеяни с разпилени тухли и оградени с барикади. Входовете също бяха блокирани в опита да се предотврати нахлуването на органите на реда. 

Във виедообръщение ректорът на университета призова протестиращите да се изтеглят от сградата. 

Органите на реда предупредиха, че ако атаките от страна на демонстрантите продължат, срещу тях ще бъдат използвани бойни патрони. 

Хаосът по улиците на Хонконг избухна заради законопроект, позволяващ на заподозрени да бъдат екстрадирани в континентален Китай. Мнозина се опасяваха, че това ще подкопае свободите на града и съдебната независимост. Законопроектът беше оттеглен. 

Това не потуши напрежението, което се насочи към полицията и влиянието на Пекин в начина, по който Хонконг се управлява.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК