Протестите в Хонконг продължават да тежат върху азиатските пазари

Инвеститорите са обезпокоени от политическото напрежение и застоя в търговските отношения между САЩ и Китай

13.11.2019 | 22:16 Редактор: Василена Василева
Протестите в Хонконг продължават да тежат върху азиатските пазари

Акциите в Хонконг поевтиняха в сряда, след като неотдавнашната ескалация на насилието в града на фона на продължаващите протести, помрачи инвеститорските настроения, предава CNBC.

Хонгконгският индекс Hang Seng се понижи с 1,82% до 26 571,46 пункта, а акциите на застрахователната компания AIA поевтиняха с 3,24%.

Това се случи, след като политическото напрежение в автономния град ескалира допълнително тази седмица. Ръководителят на градската администрацията Кари Лам каза във вторник, че протестите, които парализираха града, са егоистични. В понеделник започналите преди близо шест месеца протести бяха съпроводени с насилие.

Старши началник в хонконгската полиция каза пред репортери във вторник, че градското общество „се намира на ръба на тотален разпад“.

На други места в Азия основните фондови отбелязаха спадове, докато инвеститорите очакваха яснота около споразумение между САЩ и Китай, което ще облекчи някои мита.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви пред Икономическия клуб на Ню Йорк във вторник, че разговорите с Пекин вървят добре, но не даде повече подробности относно евентуалното подписване на търговското споразумение между двете държави.

Президентът също така поднови атаките си, като нарече Китай "измамници", но за минали ситуации, за които обвини и предишните американски лидери.

Като условие за постигането на търговско споразумение САЩ поставя въпросите за по-отворени пазари и премахване на предполагаемите кражбите на интелектуална собственост. Китай от своя страна иска от Вашингтон да свали митата на стойност от около 250 милиарда долара, наложени от началото на търговската война.

В сряда в континентален Китай индексът Shanghai composite се понижи с 0,33% до около 2905,24 пункта, а Shenzhen component нарасна с 0,18% до 9687,85 пункта. Бенчмаркът Shenzhen composite остана, до голяма степен, непроменен на ниво от 1614,30 пункта.

Снимка: Pixabay

Продължението четете в Investor.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК