Гръцкото правителство прие референдума

Франция и Германия потвърдиха ангажимента си в спасителния фонд.

02.11.2011 | 07:33
Гръцкото правителство прие референдума

Франция и Германия потвърдиха ангажимента си към споразумението за спасяването на Гърция, въпреки че премиерът на Гърция Георгиос Папандреу изненадващо взе решение за провеждането на референдум по въпроса. Това стана ясно в съвместно комюнике, което беше пуснато след телефоннeн разговор между германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Никола Саркози. Саркози заяви, че ще бъдат разгледани условията, при които могат да се поддържат поетите ангажименти. Това ще стане на спешно заседание днес следобед в Кан, в което ще участват германският канцлер Ангела Меркел, гръцкият премиер Георгиос Папандреу и представители на Европейския съюз.

Междувременно стана ясно, че късно снощи гръцкото правителство единодушно прие организирането на референдум. На излизане от продължилото седем часа извънредно заседание, някои министри заявиха, че са изразили критики към инициативата на Папандреу.

Те обаче са решили да подкрепят правителството, което очаква вот на доверие в парламента в петък. По-рано Папандреу уточни, че референдумът ще бъде за споразумението по гръцкия държавен дълг, европейския курс на Гърция и участието й в 17-членната еврозона. Намерението на Папандреу причини спад на световните финансови пазари.

Вижте още в репортажа.