КФОР използва сълзотворен газ срещу демонстранти

Сърбите отказаха да вдигнат барикадите на границата

20.10.2011 | 11:41
КФОР използва сълзотворен газ срещу демонстранти

 

Силите на НАТО в Косово използваха сълзотворен газ, за да разпръснат демонстрантите, които блокираха граничния пункт със Сърбия в нощта срещу 20 октомври 2011г. КФОР изпрати бронирани коли да разчистят барикадите. В операцията участваха германски и австрийски войници. Тежката техника бе разположена край село Ягненица, на около 100 км северно от Прищина.

Косовските сърби, които не признават независимостта, едностранно обявена през 2008г. от Прищина, още през август издигнаха барикади на две места по границата.

Бронираните коли на КФОР бяха разположени по пътя за ГКПП Бърняк между Косово и Сърбия. Демонстрантите първо бяха предупредени по високоговорител, а след това срещу тях бе използван сълзотворен газ, след като група косовски сърби се опитаха да отнемат оръжието на няколко войници.

Това е поредният инцидент на границата между цивилното население и КФОР, които патрулират в Косово след изтеглянето на сръбската армия през 1999г. и бяха сменени от мисията на ЕС през 2008.

Сърбия ефективно управлява северно Косово, населено главно с етнически сърби, но Белград е под международен натиск да намери решение на безизходното положение, за да може да продължи по пътя на европейска интеграция.