Новак: Втората тръба на "Турски поток" ще минава през България

26.07.2019 | 21:00 Редактор: Елена Несторова
Новак: Втората тръба на

Втората тръба на газопровода „Турски поток“ ще минава през територията на България, а не на Гърция, потвърди руският енергиен министър Александър Новак по време на срещата на руско-турската междуправителствена комисия, пише Investor.bg, позовавайки се на ТАСС.

Той подчерта, че на 1 януари 2020 г. през първата тръба, която ще снабдява Турция, ще започне преноса на природен газ. Тя е насочена директно към турския пазар, докато втората ще преминава и снабдява страните от Южна и Югоизточна Европа. Руската държавна енергийна компания "Газпром" разглежда Гърция, Италия, България, Сърбия и Унгария като потенциални пазари.

Строежът на българския участък на "Турски поток" временно е замразен, тъй като продължава спорът между "Булгартрансгаз" ЕАД и саудитската група "Аркад".

До делата в съда се стигна, след като "Булгартрансгаз" първоначално избра за изпълнител на проекта арабското обединение, но след това се обърна към класирания на второ място консорциум "Газово развитие и разширение в България", оправдавайки се с неспазване на сроковете за подаване на необходимите документи от страна на "Аркад".

Снимка: Reuters

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК