Ердоган спечели убедително изборите в Турция

13.06.2011 | 13:06
Ердоган спечели убедително изборите в Турция

Управляващата партия на премиера Реджеп Тайип Ердоган спечели убедително парламентарните избори в Турция. Партия на справедливостта и развитието получи около 50 процента от гласовете и си осигури 325 места от общо 550 – местния турски парламент.
Управляващите обаче не успяха да спечелят квалифицирано мнозинство, което би им позволило да направят желаните от Ердоган промени в конституцията на страната, без да се налага провеждане на референдум. След победата, която му дава трети пореден управленски мандат, премиерът обеща да работи в консенсус с представители на опозицията.
„Всички заедно ще създадем гражданска, широко подкрепена и либерална конституция – заяви Ердоган. - Всеки ще намери себе си в тази конституция, независимо дали е от източната, запада, а или южната част на страната. В крайна сметка моят народ ще каже: “Да! Това е моята конституция”.
Въпреки икономическия подем на Турция в ерата на Ердоган, аналитиците предупреждават, че новото правителство ще бъде изправено пред тежки икономически предизвикателства. Сегашният бюджетен дефицит нараства, фискалната политика трябва да стане по-строга, а безработицата сред младежите е висока, подчертават експертите.
Турция е единствената страна, членка на НАТО, с преобладаващо мюсюлманско население, а страната има амбиция да стане пълноправен член на ЕС. Подобна перспектива среща критика в някои обществени среди, заради страховете от ислямизация на Европа.
След изборната победа, премиерът заяви, че страната ще бъде гласът пред Запада на всички мюсюлмани, които печелят от тази победа.
По думите на премиера Ердоган „Сараево спечели днес, така както спечели Истанбул, Бейрут спечели, така както Измир, а Дамаск - подобно на Анкара. Рамала, Наблус, Дженин, Западният бряг  и Ерусалим спечелиха, колкото Диарбекир.
Републиканската народна партия ще бъде основната опозиционна група в новия парламент, като за нея гласуваха 26 процента от избирателите.
Партията на националистическото действие е трета с 13 процента от гласовете. Като изненада от изборите може да се приеме резултатът на прокюрдската Партия за мир и демокрация, която удвои броя на своите депутати в парламента до 36 души.
За да отпразнуват своебразната победа след изборите хиляди кюрди излязоха по улиците на Диарбекир. Вместо в празник, обаче, мероприятието се превърна в сцена на пореден сблъсък между демонстранти и полиция. След като бяха замеряни с камъни, силите на реда пуснаха срещу излезлите на улицата кюрди водни струи и газ.
Развитието към демократично общество и спазването на човешките права на малцинствените групи са ключов проблем за Турция по пътя й към ЕС. Кюрдите са традиционна мишена на дискриминация, заради исканията на етноса за автономия и право да учат на своя език в училищата.
Партизанската война на кюрдски бунтовници продължава вече 27 години, а жертвите от нея са десетки хиляди.
Кюрдското население съставлява 20 процента от 74 милионна Турция.