Германия съди 92-годишен пазач на концентрационен лагер за 5230 убийства

Загиналите имаха право да живеят като всеки друг човек, каза подсъдимият Бруно Д.

20.04.2019 | 09:45 Редактор: Бойко Димитров
Германия съди 92-годишен пазач на концентрационен лагер за 5230 убийства

Германия заведе дело срещу 92-годишният Бруно Д., който е обвинен в престъпления срещу човечеството, съобщaва dnes.bg.  Макар и да е прекарал само няколко месеца като пазач на концентрационен лагер в Полша, той е обвинен в съучастие и подбуждане към 5230 убийства. 

Бруно прекарва 9 месеца, като пазач на лагера – от 9 август 1944 до 26 април 1945 година.  Напуска три дни преди германците да се предадат. Тогава е бил едва на 17. Мъжът признава, че е виждал как хората биват откарвани в газовите камери, а след това труповете били изнасяни от там, но станал охрана на лагера, не защото симпатизирал на нацистите, а защото имал болно сърце, което го спасило от това, да стане част от армията. 

Подсъдимият споделя, че му е било много тъжно за загиналите, но е нямало какво да направи.

"Какво щеше да се промени ако бях напуснал? Щяха да намерят някой друг на мое място. Чувствах се ужасно за хората. Не знаех защо са там. Само знаех, че са евреи, които не са направили нищо лошо на никого. Те имаха право да живеят като всеки друг човек. Но, Хитлер и партията му, бяха против това", заявява бившият пазач.

Снимка: Wikipedia

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК