България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ще "яхнат" ли политиците етническото напрежение във Войводиново?

Темата коментират Харалан Александров и Петър Чолаков

11.01.2019 | 09:26 Редактор: Велислав Филипов
Ще

В ромската махала на Войводиново вече трети пореден ден продължава акцията по събарянето на незаконните къщи. На площ от един декар и 600 квадратни метра до преди няколко дни живеят над 300 души - днес вече всички са напуснали и е пусто.

Продължава бутането на останалата част от немасивните постройки. 8 тях вече са сравнени със земята. По-масивните, построени с тухли, ще бъдат съборени най-рано след 2 седмици.

Според социалния антрополог Харалан Александров бутането на ромската махала във Войводиново е напълно излишно, само защото някакви хлапаци са се нахвърлили и са пребили военнослужещ.

"Очевидно в момента се прави кризисна интервенция от страна на правителството и Каракачанов. Военният министър е притиснат от своя електорат. Каракачанов се превърна във вожда на едно от племената, които водят битка. Не бива обаче да се превърнем в държава, решаваща проблемите си по закона на племената", обясни Александров в "България сутрин".

По думите му дистанцията между българи и роми все повече се увеличава, а в същото време се губят ценно време и ресурси за истинска ромска интеграция.

Политологът Петър Чолаков също е на мнение, че непоносимостта между българския и ромския етнос се е увеличила, а това крие множество опасности и е истинска бомба със закъснител.

"Казусът е сложен - реално къщите са построени незаконно, но се сещаме да ги бутаме при избори или при инцидент, за да се натрупа някакъв политически актив. Просто ромите са изгодни за всички политически партии - ценен ресурс са", сигурен е политологът пред Bulgaria ON AIR.

Чолаков допълни, че в подобни ситуации само и единствено съдът трябва да се произнася кой е виновен и кой невинен, а присъдата да е индивидуална, а не за цялата общност.