България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

След конфликта във Войводиново: Вървим ли към гражданска война?

Днес се очаква и военнослужещи да излязат на протест в подкрепа на пребития 33-годишен военен

11.01.2019 | 09:06 Редактор: Василена Василева
След конфликта във Войводиново: Вървим ли към гражданска война?

Събарянето на незаконните къщи в ромската махала във Войводиново продължава. Това се случва по настояване на местните жители, след като повече от 30 години ромите са обитавали незаконните сгради. 

Жителите на пловдивското село настояват и за тежки присъди за двамата братя, пребили 33-годишния командос.

Днес се очаква и военнослужещи да излязат на протест в подкрепа на своя колега. Междувременно пък ромски организации заявиха, че хората от етноса от цяла Европа са готови да защитят ромите от махалата във Войводиново.

"Световната ромска организация e готова да подкрепи ромите в България заради случилото се в пловдивското село. Не може един министър на отбраната да говори по начин, който създава напрежение сред отделни етнически групи в страната. Вдигна се твърде много шум заради един битов скандал", коментира в студиото на "България сутрин" комисарят на ромите в България и вицепрезидент на Световната ромска организация Петко Тончев.

Председателят на БНС-НД Боян Расате пък отбеляза, че Красимир Каракачанов дълго време е сменял политическите полюси и затова е напълно безразличен към думите му.

"Какво казва той или негоподобните няма никакво значение. Факт е обаче, че в България се върви активно към гражданска война. Ако днес това се размине във Войводиново, един ден в някое друго населено място ще се стигне до етнически конфликт. Това е видно за всички", отсече той.

И допълни, че това се дължи на невъзможността на българите и ромите да живеят съвместно. 

Вижте видеото с целия разговор!