България сутрин

Всеки делник от 6:30 часа
още

Борисов губил политическия си нюх, а любовта при патриотите е приключила

Анализ на политическата ситуация у нас правят Мира Радева и Петър Волгин

20.11.2018 | 09:18 Редактор: Ивайло Николов
Борисов губил политическия си нюх, а любовта при патриотите е приключила

Важен Коалиционен съвет на "Обединени патриоти" ще се състои днес. След като вицепремиерът Валери Симеонов подаде оставка в петък вечерта, сега за първи път лидерите на малката коалиция се събират, за да обсъдят отношенията си. Напрежението се подклажда допълнително от лидера на "Атака" Волен Сидеров, който първо искаше оставката на Валери Симеонов, а последните дни имаше изказвания, с които намекна, че иска и оставката на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов като вицепремиер. Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров ще заседават, за да решат как продължават при създалата се ситуация.

Социологът Мира Радева коментира в студиото на "България сутрин", че с оглед на предстоящите избори за Европейски парламент, тримата лидери вече ще се изправят един срещу друг, защото се борят за един и същ електорат. 

Журналистът Петър Волгин пък се съгласи с Радева, че самите патриоти осъзнават, че са по-слаби разделени, ако не са в коалиция, но по думите му същото са осъзнавали и партиите от "Реформаторски блок", които също бяха коалиционен партньор на ГЕРБ.

"Те бъдейки във властта са обект на гняв и са обект на неприемане от страна на хората. Вероятно ще се опитат да се спасяват поединично, доколко ще успеят - е съмнително", подчерта Волгин пред Bulgaria ON AIR.

Журналистът коментира още реакциите на ГЕРБ и премиера Бойко Борисов при последните кризи. Петър Волгин смята, че министър-председателят е започнал да губи политическия си нюх за това кое кога да се направи и кога да се освободи от определени хора. Мира Радева пък беше категорична, че умората у Бойко Борисов от управлението е очевидна.

"Самият факт, че той предпочита да е активен извън страната, започва да изглежда като бягство от вътрешните проблеми", каза още Радева.

По думите ѝ всички премиери преди да паднат от власт започват да говорят за външнополитически успехи и че хората не виждали резултатите от управлението.

Петър Волгин пък беше категоричен, че дали някой е потупал Бойко Борисов по рамото, гражданите не ги е грижа. Според него лидерът на ГЕРБ и партията му все повече живеят извън реалния свят и това си личи по неадекватното реагиране на протестите.

Гледайте видеото с цялата дискусия.