България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Лоша семейна среда, социални мрежи, депресия... Децата ни се самоубиват!

Вкупом станахме жертва на либералното възпитание, отсече шефът на психиатрията в Курило

27.11.2017 | 09:10 Редактор: Тодор Петров
Лоша семейна среда, социални мрежи, депресия... Децата ни се самоубиват!

Двойно повече деца са посегнали на живота си през 2017 г. спрямо предходната 2016. 42 са случаите на самоубийства или опити за самоубийства през първите 9 месеца на тази година, сочи статистиката.

"Това е стряскащо! За да направи такъв избор едно дете, което не е видяло толкова лошо от живота, това дете е ужасно подтиснато и уплашено", настоя пред Bulgaria ON AIR директорът на Държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски" в Курило Цветеслава Гълъбова.

Според нея причините трябва да се търсят основно в семейната среда, която по думите ѝ би трябвало да даде любов и сигурност на детето. Гълъбова посочи още, че се очертава огромен проблем със съвременните комуникации. Тя е на мнение, че хората стават все по-свързани в мрежата и все по-отчуждени.

"Образователната система има огромня роля, но виждаме и там какво се случва. Вкупом станахме жертва на либералното възпитание", каза още директорът на психиатрията в Курило. 

Психологът Ина Антонова алармира, че отделяме много малко време за децата си. По думите ѝ нямаме време да разговаряме с тях, а предпочитаме да им връчим електронно устройство и да ги оставим да се оправят. Появява се депресия заради екраните от телефоните и таблетите, смята тя.

"Много трудно различима е депресията при младите. Успяват да контролират много добре себе си и издават лъжливи сигнали за нормално поведение. Съветвам моите пациенти да наблюдават социалните профили на децата си. Там започваме да виждаме постове, които клонят към депресивно поведение", обясни психологът в "България сутрин".

Тя подчерта, че децата много лесно изразяват себе си чрез агресията, а безсилието ги води до агресия. 

"Не мисля, че менторството на учителите изобщо съществува, те са едни хора, ходещи на работа. Не виждам желание за контакт, може би защото сме си смачкали възпитателите", каза още Ина Антонова.