България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Син кит убива децата ни в Интернет

Как да предпазим подрастващите от общуването в социалните мрежи – коментар от Христо Монов и Ростислав Петров пред Bulgaria ON AIR

11.09.2017 | 08:20 Редактор: Иван Берберов
Син кит убива децата ни в Интернет

За огромно съжаление станахме свидетели в последните няколко дни на детски самоубийства. Кое подтиква децата към това най-тежко деяние и как да ги предпазим от общуването в Интернет?

Имаме убиец, който се разхожда на свобода. Той посяга на децата ни, а властите не правят нищо по въпроса. Това е Интернетът. За да предпазваме децата си трябва да не прекъсваме връзката с тях и постоянно да им обръщаме внимание. Това каза етичният хакер Ростислав Петров в студиото на "България сутрин". 

"Убийствената игра "Син кит", която идва от Русия, е вече и у нас. Човешката психика е изключително уязвима към новите средства за общуване", посочи психологът Христо Монов. И добави, че освен засилена родителска грижа, властите и общината трябва също да си вършат по-съвестно работата, за да се гарантира безопасността на децата в Интернет. 

"Трябва да се следят задължително дейностите на детето в каналите за общуване в социалните мрежи. Второ - трябва да се инсталират някакви рестрикции, като защита от влизане в определени сайтове или времево ограничение", отбеляза още Петров пред Bulgaria ON AIR.