България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Заплахата "Син кит" - как да предпазите детето си?

Свидетели сме на увеличаваща се агресия и насилие, констатира проф. Вихра Миланова пред Bulgaria ON AIR

14.07.2017 | 08:00 Редактор: Тодор Петров
Заплахата

16-годишно момиче от български произход се самоуби в САЩ заради опасната игра "Син кит". Националният консултант по психиатрия проф. Вихра Миланова подчерта в "България сутрин", че юношите са една от най-уязвимите групи, която може да посегне върху живота си. 

"Тази игра е много груба манипулация на младите хора. Участието в подобни масови игри е много рисково. Не сме се сблъсквали с този проблем, което не значи, че го няма в България", обясни проф. Миланова. 

Ролята на семейството, учителите и  обкръжаващата среда са много важни, настоя гостът на Bulgaria ON AIR и посочи белезите, които сигнализират, че нещо се случва с детето ни"

Юношите стават по-затворени, отдръпват се от близките си. Има знаци в начина, по който общуват с другите деца. Комуникацията в интернет - с какви хора и как общуват.

Проф. Вихра Миланова отбеляза, че е добре родителите да повишат вниманието си и да търсят причините за промяната в поведението. 

видетели сме на увеличаваща се агресия и насилие, това е световна тенденция. Причините са социални, психологични и даже климатични. Температурните разлики в посока повишаване най-силно се отразяват на поведението на човека", сподели още специалистът.