България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Испания провежда извънредна среща - ще обсъжда декларацията за независимост

Премиерът на страната Мариано Рахой ще представи документ, с който ще стане ясно как властта смята да процедира оттук нататък

11.10.2017 | 08:41 Редактор: Жанета Нейкова
Испания провежда извънредна среща - ще обсъжда декларацията за независимост

Коресподентът на Bulgaria ON AIR в Барселона Цветана Балабанова проследява събитията в Каталуния, като заяви, че днес в Мадрид в 9 сутринта, местно време ще се проведе извънредна среща на кабинета, на която ще се обсъди декларацията за независимост. 

А 16.00 часа, пак испанско време, премиерът на страната Мариано Рахой ще представи друга декларация пред местния парламент на Каталуния, от която се очаква да стане ясно как властите смятат да процедират оттук нататък. 

Цветана Балабанова разговаря с привърженици както на независимостта, така и с противопоставящи се на обявяването й, като и двете страни били разочаровани от речта на Пучдемон снощи.

Хората, които не подкрепят независимостта определиха решението на лидера на Каталуния като "опасна и безотговорна игра".

Привържениците му заявиха пък, че се чувстват излъгани.

Всъщност декларация за независимост имаше, но тя бе символична. Депутатите от управляващата коалиция подписаха документа, но той ще бъде предаден на парламента на по-късен етап.

В речта си снощи Карлес Пучдемон, регионален премиер на Каталуния заяви, че областта си е спечелила правото да бъде независима държава и, че през последните години самоопределянето й е било отхвърлено и потъпкано от властите.