Обявяването на независимост в Каталуния се отлага

Карлес Пучдемон заяви, че ще търси диалог с Мадрид

10.10.2017 | 22:17 Редактор: Василена Василева
Обявяването на независимост в Каталуния се отлага

Обявяването на независимост в Каталуния се отлага. Това стана ясно след дългоочакваната реч на каталунския лидер Карлес Пучдемон. 

Той заяви, че ще се съобрази с резултатите от провелия се незаконен референдум, но най-напред ще търси диалог с Мадрид.

Пучдемон призова за деескалация на напрежението и за мирно разрешаване на кризата. Именно поради тази причина той помоли регионалния парламент да не обявява независимост на Каталуния.

По думите му, автономната област обаче си е спечелила това право и обеща да се бори за осъществяването му, предаде специалният пратеник на Bulgaria ON AIR в Испания Цветана Балабанова.

Речта на Пучдемон пред парламента беше отложена с цял един час. Според анализаторите това е знак, че преговорите са били "инфарктни" и са продължили до последната секунда. 

Припомняме, че лидерът на Каталуния бе подложен на огромен натиск от страна на своето управляващото малцинствено правителство, тъй като малка част от него настояваше независимостта да бъде обявена веднага, а по-голямата искаше процесът да бъде отложен. 

Също така малко по-рано няколко европейски държави обявиха, че ако Каталуния се отдели няма да признае тази държава и тя автоматично ще бъде изключена от Европейския съюз. Часове преди речта на Пучдемон пък от МВФ опредилиха ситуацията в Каталуния като "тревожна". 

Стотици привърженици на независимостта се събраха в района на парламента, за да проследят на живо речта на своя лидер. След като тя приключи последвалата реакция беше мълчание, а хората споделиха, че се чувстват излъгани и случилото се е една голяма политическа игра.

До инциденти за щастие не се стигна.

Снимка: Bulgaria ON AIR