България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Мария Стоянова апелира за строги правила в медийното информиране

Отразяването на случая в Стрелча трябва да бъде по същество и без емоционални описания, заяви тя пред Bulgaria ON AIR

07.09.2017 | 11:53 Редактор: Жанета Нейкова
Мария Стоянова апелира за строги правила в медийното информиране

Инцидентът в Стрелча предизвика коментара и на Мария Стоянова от Съвета за електронни медии (СЕМ), която гостува в "България сутрин". 

Гостът на телевизията бе категорична, че отразяването на подобни случаи трябва да бъде обвързано със строги правила, тъй като съществува сериозна опасност интензивното медийно информираме за детайли от самоубийството да доведат до подражание от деликатната възрастова група в обществото.

"Апелирам информацията по случая в Стрелча да бъде изключително по същество, освободено от емоционални детайли и описания както на начин, по който е извършено деянието, така и на оръжието, а така също и да не се разпространява подробна информация по предсмъртното обръщение към родителите", категорична бе Стоянова пред Bulgaria ON AIR.

Тя коментира и друга тема, отразявана в медийното пространство - случаите, в които деца участват в музикални видеоклипове, модни ревюта и в шоубизнеса изобщо, което намекна за песента на 14-годишната Сузанита.

Според Стоянова по-голямата опасност е, че не се знае как момичето ще се развие ментално и социално, след като се е презентирало по този начин.

"Ако тя реши да стане адвокат, на една такава бъдеща кариера подобно минало няма да се отрази добре и по-скоро ще бъде спирачка", твърди гостът на телевизията.

И обясни, че хората често забравят как в интернет нищо не се изтрива и забравя, а работодателите преди да наемат някого, първо го проверяват във Facebook и Google.