България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Да тръгнеш на училище в София - мисията невъзможна?

За да се реши проблемът с приема на първокласници, трябва да бъдат въведени реформи, посочи проф. Тодор Танев пред Bulgaria ON AIR

15.06.2017 | 08:05 Редактор: Василена Василева
Да тръгнеш на училище в София - мисията невъзможна?

Проблемът с приема на първокласници в София е налице от доста време и за съжаление предстои той да се разраства. Съществуват места, които е възможно да бъдат преобразени в учебни помещения, но те не са пригодени за такива. За да се намери решение в дългосточен план е необходимо да се направят промени в Закона за предучилищното и училищното образование. Това заяви в студиото на "България Сутрин" бившият министър на образованието проф. Тодор Танев.

"В повечето населени места в България населението е с отрицателен прираст, не така стоят обаче нещата с столицата ни. Грешно е да се вини Министерството на образованието, тъй като в крайна сметка няма ученик, който досега да не е бил записан в първи клас", категоричен беше той.

Според проф. Танев трябва да има по-широк дебат с родителските организации по въпроса с адресните регистрации, от които зависи приемът в столичните училища, и които само преди дни разгневиха не малка част от родителите на първокласници. 

Репортер на Bulgaria ON AIR потърси позицията на директора на 51 СУ "Елисавета Багряна" Асен Александров във връзка със скандала, който разбуни духовете и принуди родители да изпратят жалба до прокуратурата заради начина, по който се осъществява приемът на ученици.

Припомняме, че те алармираха пред Bulgaria ON AIR, че има такива, които си вадят фалшиви бележки за настоящ или постоянен адрес в района на училището, за да могат да запишат децата си в него.

Директорът поясни пред камерата ни, че част от децата, които тогава бяха под въпрос вече са приети и призова за реформи, които да предотвратят появата на подобен проблем през следващата година.

"След първо класиране 300 деца не бяха приети, в момента броят им е 47, от които не всички са в непосредствена близост до квартала. Търсим помещение, което да ни помогне да открием още една паралелка първи клас и да удовлетворим желанието на повечето родители", посочи Асен Александров.

Очаквайте видео!