България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

И пред 12 СУ в София опашка за прием в първи клас

Проблемът не е в директорите на училищата, вината трябва да се търси на друго място, твърди родител на кандидат-първокласник

07.06.2017 | 08:25 Редактор: Жанета Нейкова
И пред 12 СУ в София опашка за прием в първи клас

Приемът на първокласници се оказва сериозен проблем, който е достигнал и столичното 12 СУ "Иван Асен II". 

Репортер на Bulgaria ON AIR разговаря с родители на деца, които не са класирани да учат в учебното заведение, а, както твърдят те, живеят на няколко преки от него. 

"Всички, които ни виждате тук на опашката за класиране, живеем на две преки от училището още откакто са родени децата ни", разказа един от родителите.

За мъжа проблемът се крие в новите критерии за прием в първи клас и родителят е преценил, че документът за настоящ адрес би трябвало да има някаква тежест и да подсигури място на сина му в училището.

"Директорите на учебните заведения нямат вина. Дори искаме да изкажем благодарност към госпожа Захариева, директор на 12 СУ, защото веднага след класирането тя ни посрещна, обясни ни ситуацията и каза, че е с "вързани ръце", продължи бащата.

По думите му вината трябва да се търси на друго място. Той сподели и притесненията си къде ще бъде записан синът му през новата учебна година, тъй като от необходимият брой точки - 43 по постоянен адрес, той е успял да събере само 41, с които кандидатства за 12 СУ.

"За другите учебни заведения в квартала имаме само 7 точки, при необходими 29 за съседен район по местоживеене и не можем дори и да се надяваме да стигнем до второ класиране", коментира бащата.