България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Скандалът "Цацаров - Дончев" е атака срещу главния прокурор, смята социален антрополог

Казуса коментират Харалан Александров и проф. Ивайло Дичев

25.04.2017 | 08:52 Редактор: Тодор Петров
Скандалът

Няма никакво съмнение, че скандалът Сотир Цацаров - Сашо Дончев е атака срещу главния прокурор. Това мнение сподели категорично социалният антрополог Харалан Александров в "България сутрин".

По думите му това се случва с всички фигури на главни прокурори в България, а политизирането на тази роля е големият проблем. Според Харалан Александров отношението към Цацаров е като към политик, а не като към магистрат и това е проблем. 

"На фигурата на правния прокурор й липсва тази директна легитимация и сянката на съмнение пада върху всяко действие на прокуратурата. Имаме парадокслана ситуация, в която фигурата на главния обвинител е обвиняема", коментира той в студиото на Bulgaria ON AIR.

Социалният антрополог е на мнение, че срещата на шефа на "Овергаз" Сашо Дончев с главния прокурор, за която е посредничил Георги Гергов и това му коства мястото в Изпълнителното бюро на БСП, показва, че обществото е в капана на това да се установи истината.

Културният антрополог проф. Ивайло Дичев посочи, че на скандала трябва да се сложи точка и това може да стане, след като Висшият съдебен съвет направи проверка и установи фактите. 

"Една от целите на политиците е да се измести вниманието от увеличението на цената на газа. Нашата общество е непрекъснато разкъсвано от "единият каза това, другият каза онова", коментира проф. Дичев и добави, че няма кой да сложи точка на този пинг-понг.

Според госта на Bulgaria ON AIR по-важното нещо в случая е да се преосмисли институцията главен прокурор, която по думите му не е добре поставена в нашата система. 

"Тези над него, които са независими, за тях трябва да говорим. Има безконтролност на тази власт и серия от фигури, които будят невероятно съмнение", отбеляза проф. Дичев.

Вижте видео с цялата дискусия: