България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Вълнени истории" с мисията да съберат средства за център за деца с увреждания

След като специалните деца пораснат няма почти нищо за тях, разказа пред Bulgaria ON AIR Йовка Христова, автор на книгата

04.04.2017 | 10:17 Редактор: Жанета Нейкова

"Вълнени истории" е книга, пълна с историите на Пухчо и Пухка, но също така има и практически съвети как да си направим вълнени жълъдчета. "Жълъдите символизират как от малки семена могат да пораснат големи дървета, затова присъстват и в книгата", разказа в студиото на "България сутрин" авторката Йовка Христова.

Тя пише "Вълнени истории", защото иска със средствата от продажбите й да изгради център за деца с увреждания. 

"Ние направихме книгата, за да е в помощ на педагозите. Да им дава вдъхновението, което им е нужно всеки ден, за да помагат на децата. Искаме да изградим център за специалните деца, защото хората с увреждания порастват и, след като навършат 18 години няма почти нищо за тях", разказва Христова пред Bulgaria ON AIR.

Гост в студиото бе и дъщерята на Йовка - Мария. Малкото момиче е автор на една от приказките в книгата - "Вълненото приятелство".

"Посланието на моята приказка е, че ако хората повярват в доброто, всичко може да се случи!" - споделя Мария.

Йовка разказва, че идеята за "Вълнени истории" е дошла, след като е решила, че трябва да предаде своя опит, натрупан от ръководенето на ателиета за вълна, хартия и платове.

"Натрупала съм много знания, които мога да предам, но нямам физическата възможност, тъй като и моето дете е специално. Не мога да обучавам така, както един учител би трябвало. Затова събрах в книга целия си опит, който имам, взет и от доброволческата ми дейност с деца с увреждания", каза авторката на книгата.