България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кампания на ТОМ България помага на хората с увреждания у нас

Експерти и нуждаещи се търсят заедно решение на човешки проблеми

08.02.2017 | 10:18 Редактор: Тодор Петров
Кампания на ТОМ България помага на хората с увреждания у нас

Кампания на организацията ТОМ България събира през април хора със специални нужди и такива, които могат да им помогнат, използвайки технологии. 23 март е крайният срок за набиране на средства, а всички желаещи да помогнат, могат да се свържат с организаторите на инициативата.

"Набираме средства, за да осигурим доброто провеждане на събитието - материали, консумативи, храна. Искаме хората с увреждания да излязат и да бъдат по-видими. Няма практика да знаеш, че с малко можеш да помогнеш на някой друг", сподели за Bulgaria ON AIR организаторът на TOM България Поли Захариева. 

Тя уточни, че екипи ще направят прототипи на предизвикателства, а хората с увреждания и специалистите ще имат 72 часа, в които да работят заедно. Хората с увреждания ще бъдат част от решението и прототипът остава за тях. 

"Иска ми се България да бъде част от страните, които се включват и правят такива страхотни неща", каза още Поли Захариева в "България сутрин".

Ивелина Гаджева, която е специалист по включващ дизайн в ТОМ България, е на мнение, че хората, които измислят дадена технология, го правят за масата хора и изключват останалите. 

"В самия процес те не включват реални хора, както ще направим ние за 72 часа", каза тя в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев. Ивелина Гаджева отбеляза, че събитието не е насочено само към хора с перманентни увреждания, но и към такива с временни.

Ако искате да подкрепите кампанията, влезте тук!