Родители на деца с увреждания настояват за ревизия на социалната система

Те протестираха за трети пореден път пред парламента

07.12.2016 | 14:46 Редактор: Луиза Божинова
Родители на деца с увреждания настояват за ревизия на социалната система

Жива верига около парламента. Това е третият за тази година протест на родители на деца и възрастни с увреждания. Те настояват за Закон за личната помощ, който да осигури достоен живот на децата и възрастните с увреждания. 

Хванати ръка за ръка възрастни хора с увреждания, както и родители на деца с увреждания направиха жива верига и буквално обсадиха Народното събрание, съобщи репортер на Bulgaria ON AIR. Те настояват проблемите, които имат да не бъдат решавани на парче, а да се направи цялостна ревизия на социалната система, която осигурява помощите за хората с увреждания.

Техните искания могат да се обобщят с една дума - реформа. Цялостна, категорична и радикална. Протестиращите настояват и за Закон за личната помощ, както и да се гарантира личната помощ на хората с увреждания спрямо техните индивидуални потребности. Хората настояват за това да се създаде дълго чакания от тях регистър на хората с увреждания, за да стане ясно какъв е броят на инвалидизираните у нас. 

Хората се събраха при официалния вход на Народното събрание, където влизат и излизат депутатите преди и след заседания. Те са категорични, че ще търсят отговори от тях - кога, в какви срокове и каква ще бъде реформата, която ще се случи във връзка с хората с увреждания.