България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Майки на хора с увреждания се вдигат на протест пред парламента

Те заплашиха, че ще "арестуват" с жива верига Народното събрание, настояват за промени и диалог с институциите

07.12.2016 | 09:24 Редактор: Луиза Божинова
Майки на хора с увреждания се вдигат на протест пред парламента

Граждани излизат на протест. Родители на хората с увреждания се заканиха да "арестуват" с жива верига Народното събрание. Репортер на Bulgaria ON AIR разговаря с майки, които само след няколко часа за пореден път ще излязат на протест пред парламента.

Родителите споделят, че са разгневени и протестират за всички хора с увреждания. Исканията им са за промени и диалог с институциите.

"Искаме да се промени цялата система, да се поработи върху Конвенцията за защита правата на хората с увреждания към ООН, по която България е страна от 2012 година. След като са се подписали под тези текстове, те знаят за какво става въпрос. България се е ангажирала да осигури правата на тези хора", казва една от майките.

Две от жените са пътували цяла нощ, за да стигнат до София и да протестират. Една от тях показа в ефир, че получава 124 лева заплата. Тя обгрижва 28-годишната си дъщеря денонощно. Майката твърди, че парите не й стигат нито за сметки, нито за храна.

"Затова съм дошла - да ни видят, да ни чуят, защото вече не издържаме", подчерта тя. "Тези 124 лева, ако ги дам на депутатите и те да живеят с тях, искам да ги попитам дали биха изкарали три дни?"

"Според мен трябва дълбока реформа, като се започне от ТЕЛК и социалната система, защото тя е създадена да обгрижва нас, а се получава така, че ние обслужваме нея. Бумащината е толкова голяма, че постоянно трябва да носим някакви бележки, да показваме колко са зле децата ни", твърди майка на 18-годишно момче с увреждане.

Целия разговор вижте във видеото: