България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Кухите лейки" отново на протест: Имат надежда, че някой може да ги чуе

Майките на деца с увреждания се събраха пред Народното събрание

14.09.2016 | 10:10 Редактор: Ирина Георгиева

"Кухите лейки отново на протест и отново с надежда някой да ги чуе!" За трети пореден път майки на деца с увреждания се събраха пред Народното събрание, за да се опитат да бъдат чути.

"За трети път се събираме, защото получаваме само обещания без изпълнение. Исканията ни са конкретно обяснени в листата ни - за достоен живот, който искаме да водим ние и децата си, както и институциите да работят за нас, а не ние за тях", обясни една от майките.

Тя обясни, че се чувства унизена от непрекъснатите документи, които се изискват. По думите й постоянно се кандидатства за програми с европейски средства, а според нея това трябва да се премахне и те трябва да бъдат назначени на 8 часов работен ден.

"Защото наистина, ако доживеем до пенсия - ние родителите на тези деца, какво става с нас - оставаме без доходи и когато стареем. И сега сме без доходи, а като остареем пак ще живеем без доходи", посочи тя.

Според нея помощите и средствата, които се отпускат трябва да са и за лица с увреждания над 18-годишна възраст.

"Защото, когато станат на 18 години остават с една пенсия от 135 лева и евентуално за придружител - 50 лева. С тези средства трябва да живеят двама души - лицето и родителят, който го отглежда. Те си остават цял живот без развитие - те са като деца дори и след 18-годишнината си", обясни майката.

Председателят на ТЕЛК д-р Боряна Холевич подкрепи протеста на майките. 

"Освен майките искаме да защитим и хората с увреждания от безумията, които се гласят с промените за ТЕЛК София. Едно от тези безумията е след като пациентът мине през лекарска комисия, независимо от как ще се нарича тя - да се явяват пред Комисия, състояща се от социални работници, Агенция по заетостта и всякакви други "специалисти", както и един лекар по трудова медицина без клинична специалност. Именно тази втора Комисия ще определя от какво се нуждае човекът с увреждания", обясни тя.

Според нея в ТЕЛК може много неща да се променят като трябва да се вземат сериозни мерки срещу корупцията. 

По думите й още 2012 г. е разработена единна електронна система за нуждите на ТЕЛК - тя е готова, не се внедрява по чисто административни причини, но ако бъде факт - болният, явяващ се на ТЕЛК ще има електронно досие и по този начин ще съкратят сроковете. Така процедурата ще бъде и по-честна, смята тя.