България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Майки VS Бюджет 2017

Ощетени ли са децата с увреждания съгласно новите разчети за отпускане на помощи?

02.11.2016 | 09:45 Редактор: Мария Аладжова
Майки VS Бюджет 2017

Месец и половина след като майките на деца с увреждания протестираха срещу държавната политика спрямо хората с такива проблеми, исканията им за реформи остават нечути. Това споделиха в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR Вера Иванова и Юлия Старчева.

Според разчетите на Бюджет 2017 децата с увреждания ще получават нов вид помощи, които ще бъдат изплащани на диференциран принцип, а именно - децата с най-висока степен на увреждания ще получават 930 лева, а тези с по-ниска степен на инвалидност ще взимат по-малко пари.

Според родителите новите правила за получаване на помощи ощетяват едните за сметка на другите: "Взимат се от едни деца помощите и се предоставят на други. Това се получи реално, а по всичките медии излезе гръмкото заглавие "930 лева за деца с увреждания", но това е само за децата с най-тежки увреждания и не е определено от нуждите на децата и от специфичните им потребности, а е определено от степента на негодност по ТЕЛК, означава проценти по ТЕЛК - колко е негодно това дете, а не от какво има нужда. Едно дете със 100% по ТЕЛК и с различните диагнози, имат различни потребности", обясни Вера Иванова.

По думите на майките, вместо да бъдат увеличени средствата за децата с увреждания, съгласно новия бюджет, те ще станат още по-малко. Ако едно дете е с увреждания между 70-90% по ТЕЛК, то ще взима 450 лева или близо 130 лева по-малко, отколкото е получавало досега.

"Нашите искания пак не бяха чути, все още няма отговор, протестът ни беше на 14 септември, по принцип в едномесечен срок институциите са длъжни да ни отговорят, днес вече е 2 ноември, а ние все още нямаме отговор от тяхна страна. Не сме удовлетворени, защото нашите протести са всеобщо за хората с увреждания", заяви от своя страна Юлия Старчева.

Майките ще продължават да настояват за Закон за личната помощ и остават в готовност отново да протестират, за да бъдат чути исканията им.