България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Бюджет 2017 отново скара управляващи и опозиция

Румен Гечев от БСП и Димитър Танев от Реформаторския блок в спор по темата в студиото на "България сутрин"

02.11.2016 | 08:51 Редактор: Тодор Петров
Бюджет 2017 отново скара управляващи и опозиция

Министерският съвет прие законопроект за Бюджет 2017, който трябва да бъде обсъден и гласуван в Народното събрание. Опозицията обаче отново разкритикува управляващите. Румен Гечев от БСП посочи в "България сутрин", че членовете на бюджетната комисия в НС са разбрали за новия бюджет от интернет. 

"Не сме се виждали с министъра на финансите, което е изключително странно. Той трябва да се вслуша в предварителните бележки на членовете на бюджетната комисия.Този бюджет е консервативен и не създава условия за растеж на българската икономика. Числата показват, че той е антисоциален", каза гостът на Bulgaria ON AIR.

Димитър Танев от Реформаторския блок опонира, че няма как да има предварително съгласуване с опозицията. Той добави, че мнението на опозицията ще бъде чуто в четвъртък в 12:00 часа, когато се събира бюджетната комисия.

"Държавните пари трябва да се харчат разумно и отговорно - това послание дава Бюджет 2017. Няма нови данъци и дългове, има ясни приоритети", настоя гостът в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

От думите му стана ясно, че с 825 млн. лева се увеличават парите за отбрана, с 230 млн. лева тези за образование, а увеличението в здравеопазването е 288 млн. лв.

"Няма никакви приоритети. В близките 300 години не можем да стигнем средните показатели на Европа. Или трябва да се стимулира потреблението, или инвестициите - или и двете. Виждаме, че управляващите правят обратното на другите страни от ЕС", разкритикува управляващите Румен Гечев. 

Димитър Танев му отговори, че левите правителства идват да изхарчат това, което нямат. "Нямаш пари и приходи, но харчиш повече", посочи той.

Депутатът от БСП добави, че даже и нисък икономически растеж води до увеличение на продукта и попита: Нормално е да се увеличават разходите, но къде отиват тези разходи? По думите му парите за образованието отиват в неформиран сектор.

"За отбраната - заблуждават, че ще вземат нов тип изтребител. В момента водят преговори с Португалия за изтребители на 30 години. Тези пари ще отидат за летящ музей на военната техника. Информацията ми е от парламента на Португалия", продължи с атаките Румен Гечев.

Опонентът му отрече да има такава информация и коментира наболялата тема с отпусканите пари за деца с увреждания.

"Държавата осигури допълнителни пари. Очевидно има нещо сбъркано, когато даваш повече пари и хората не са доволни", каза той. Според депутата това се дължи на провалената реформа на бившия социален министър Ивайло Калфин.