Ще планират Бюджет 2017 с минимален дефицит, клонящ към нула

Няма да има номинално увеличение на дълга

11.09.2016 | 13:17 Редактор: Ирина Георгиева
Ще планират Бюджет 2017 с минимален дефицит, клонящ към нула

Това, което ще отличава Бюджет 2017 в сравнение с тазгодишния, е бюджетът да бъде планиран с минимален дефицит, клонящ към нула. Такъв ще бъде като изпълнение той за тази година. Няма да има номинално увеличение на дълга. Това каза пред радио "Фокус" Диана Йорданова, зам.-председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси.

Бюджетът трябва, съгласно сроковете по Закона за публичните финанси, да бъде внесен до 30 октомври. В момента се провеждат съгласувателни процедури с различните министерства, което означава, че в най-скоро време ще имаме и конкретните параметри по отделни пера, уточни Йорданова. 

В Бюджет 2017 няма да има промяна на данъчното облагане, ще се запазят сегашните ставки.

Основни приоритети ще бъдат образованието и здравеопазването-сфери, в които реформите вървят успешно, каза още тя.

Към момента дългът не се различава съществено от това, което имахме в началото на годината. Той е около 30 процента от брутния вътрешен продукт, допълни Йорданова.

На този етап не предвиждаме актуализация на бюджета. Още повече, че този излишък – от 3 млрд. лева, до края на годината ще бъде разпределен така, че да няма нужда от такава, каза Йорданова. Може би има наблюдения за това, че разходната част в момента изостава, което също е част от причините за този огромен излишък плюс борбата със сивата икономиката и контрабандата.

„Истината е, че планираните инвестиции в инфраструктурната сфера ще бъдат скоро наваксани. Строителният сезон вече е в разгара си и това изоставане ще бъде преодоляно до края на годината, така че няма причина за актуализация на бюджета”, каза тя.

Нещо, което също е много важно за хората е програмата за саниране на жилища, коментира още Йорданова относно параметрите на бюджета за следващата година. "Те се убедиха в ефективността на вече започналата национална програма. Отново сме предвидили в бюджета за 2017 година 1 млрд. лева за подпомагане на общините, чрез които се извършва санирането на жилища на българските граждани".

Като основни приоритети пред парламентарната група на ГЕРБ през новата парламентарна сесия Йорданова посочи изготвянето на бюджета за следващата година, на антитерористичния и антикорупционния закон. Предстои работа и по законопроекти, свързани с продължаващата реформа в съдебната система.

Четете още икономически новини и анализи в Investor.bg