Спор за парите за майчинство

Социалните партньори обсъждат Бюджет 2017

28.10.2016 | 18:50 Редактор: Ирина Георгиева
Спор за парите за майчинство

Синдикати и работодатели в спор за обезщетението при майчинството. От КНСБ настояват през втората година майките да получават минимум 420 лева.

Според разчетите на Финансовото министерство в Бюджет 2017 г. е заложена минимална работна заплата от 460 лева, която обаче през следващите няколко години ще бъде замразена. Майчинството остава без промяна, а пенсиите ще се увеличат с минимален скок с 2,4%. 

Всичко това ядоса синдикатите на днешното заседание, което продължи вече повече от час и половина, предаде репортерът на Bulgaria ON AIR Методи Владимиров.

От КНСБ настояха за спешна ревизия на Проектобюджет 2017 г. На първо място, те настояват минималната работна заплата да продължи да се увеличава, както през 2018 г., така и през 2019 г. 

Настояват още майчинството през втората година да стане най-малко 420 лева, а обезщетението за безработица да достигне поне 60% от прага за бедност, който в момента е доста над минималното обезщетение за безработица, което се полага на хората.

Сметките на Финансовото министерство вече са готови и в държавния бюджет за следващата година залегнаха повече пари за отбрана, сигурност и образование. Данъците се замразяват, а минималната работна заплата ще се увеличи от 2017 г. с 40 лева. Ръст, но с едва 2,4 на сто има при пенсиите. Новината по-скоро огорчи възрастните хора вместо да ги зарадва.

"Това не е моята България! Аз искам моята България да се възроди!", коментира пенсионерката Румяна Белухова.

Разчет на държавния бюджет правим с Румяна Белухова. Майка на пет деца и пенсионер с дългогодишен трудов стаж. Жената има две висши образования и владее няколко езика. Определя финансовата политика като грешна.

"Пенсионирах се с едни жалки пари, които са подигравка за целия ми стаж и майка на пет деца", добави Белухова.

И докато много от министерствата успяха да извоюват повече пари, в хазната не се намери резерв за обезщетенията при майчинство и безработица. На практика те остават на същото ниво.

Симона разказва, че е в омагьосан кръг. От една страна парите не стигат, а от друга не може да се върне на работа, защото няма кой да се грижи за детето й.

"Тези пари определено не стигат. Много майки получават и съвсем малки майчинства още през първата година. Според майчинството, тази сума е незначителна. След това се наложи да взема и неплатен отпуск, защото нямахме избор", обясни Симона.

Това е и причината синдикатите да поискат спешна ревизия на Бюджета - настояват за по-големи обезщетения на майки и на безработни. 

"Според нас 420 лева спокойно могат да бъдат увеличено числото без това да се бори разходната част на бюджета, както и минималното обезщетение за безработица от 7,20 стот. на ден, което не е променяно осма година, ако не се лъжа", коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Дебатите около Бюджета са сложени на масата за преговори. Експерти обаче заявяват, че в Бюджета липсват ключови реформи. 

От бизнеса са категорични, че заплатите не бива да се определят административно, защото това ще доведе до сериозни загуби на работна ръка. 

"Търсенето на човешки ресурси изпреварва предлагането. Има недостиг, както на високо квалифицирани, така и на средно квалифицирани, така и на ниско квалифицирани работници и служители", Васил Велев, АИКБ.

Синдикатите контрират, че проблемът на България отдавна е ясен и това е ниското заплащане.

В Бюджет 2017 г. е заложена по-висока вноска за пенсиите - средно с 1%. Икономиката се предвижда да нарасне с 2,5%. Ще наблюдаваме и сериозна дупка в бюджета през следващата година. Точно заради това от правителството залагат нов държавен дълг средно малко над 1,2 млрд. лв.

Колкото по отделни министерства - най-много пари ще се отредят на отбраната и на образованието.

В началото на днешното заседание на Тристранния съвет вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че в Черно море вече са получени първите резултати от проучванията, които се правят там и правителството може да се похвали, че е открило нефт в Черно море.