Министерският съвет прие Бюджет 2017

Най-много пари държавата ще отдели за образование и сигурност

31.10.2016 | 14:00
Министерският съвет прие Бюджет 2017

На извънредно заседание кабинетът обсъжда проектобюджета на страната за следващата година. След приемането му от Министерския съвет законопроектът ще бъде внесен в Народното събрание, като срокът за това изтича днес.Въпреки ожесточените дебати и споровете между синдикати и работодатели, днес Министерски съвет официално одобри проектобюджета за 2017 година без промяна.

Така на практика бюджетът продължава своя път към НС, защото днес е последният срок, в който бюджетът трябва да бъде входиран в деловодството на парламента.

През следващата година финансите на българите ще бъдат:

Минимална работна заплата от 460 лв. влиза в сила от 1 януари.

Пенсиите се увеличават с малко над 2,4 %. Промените влизат в сила от лятото.

Данъците остават без промяна, а вноските за пенсия ще се увеличат.

И през следващата година ще има сериозен дефицит в бюджета, който обаче ще бъде преодолян с нов държавен дълг. Заложеният дълг е малко над 1 млрд. лева. Според статистиката на Социалното министерство средното ниво на пенсията през 2017 година ще бъде 341 лв.

"Смята, че бюджетът за следващата година, освен приоритети, които посочих, осигурява достатъчно средства, за да гарантира нормалното функциониране на всички държавни органи, на държавата и нейните институции като цяло. Той е консервативен, изпълним и е съставен в условия на положителен икономически растеж.", посочи пред камерата на Bulgaria ON AIR министърът на финансите Владислав Горанов.

"Предвиждаме е с 2,4 % от 1 юли 2017 година да има увеличение на пенсиите. Средният размер на пенсията пред 2017 година е 341 лв. и 57ст."

През следващата година най-много пари държавата ще отдели за образование и сигурност.

Днес в Министерския съвет беше гласуван и бюджетът на Здравната каса.