България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Грижи ли се достатъчно държавата за хората с увреждания?

За управляващите тези деца живеят до 18 години, сподели Валентина Христова в "България сутрин"

16.01.2017 | 08:28 Редактор: Тодор Петров
Грижи ли се достатъчно държавата за хората с увреждания?

След протестите на родителите на деца с увреждания управляващите решиха, че лицата с над 90% инвалидност ще получават по 930 лева месечно. Хората обаче са категорични, че тази стъпка не е достатъчна и не решава кардинално проблемите.

"За управляващите, които би трябвало да имат грижата да улесняват всички хора, децата с увреждания живеят до 18 години и след това изведнъж изчезват. След като навършат 18 години стават отговорност само на родителите си", обясни в "България сутрин" Валентина Христова, майка на дете с увреждания.

Тя добави, че влиза в графата "родител на дете с увреждания" и може още три години просто да получава парите, които се отпускат, но това не я прави щастлива, защото нейното момиче ще порасне. 

"Не работя, защото се грижа за детето си", подчерта гостът на Bulgaria ON AIR и допълни, че единият родител в семейството задължително трябва да спре да работи, за да се грижи за детето си, щом то навърши 18 години.

"Няма индивидуален подход към хората с увреждания - един има нужда от някакъв тип рехабилитация, друг няма такава нужда, а от друг тип услуги. Социалните работници не разбират от работата си. Родителите сами се борим за бъдещото на децата ни, а не чрез разни организации", каза още Валентина Христова.

Изпълнителният директор на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски споделя мнението, че е направена първата стъпка, но тя не е достатъчна, защото засяга децата до навършване на 18-годишна възраст. 

"Трябва да се намери решение, особено когато става въпрос за тежки случаи. Трябва да осигурим достатъчно услуги и средства за рехабилитация на тези хора. Да се индивидуализира помощта за всеки един човек. Те са в различна ситуация, особено когато става въпрос за тежки ментални увреждания. Няма как да третираме еднакво всички хора с увреждания", обясни той пред репортер на Bulgaria ON AIR.

Минчо Коралски отбеляза, че действащото правителство е започнало процес за промяна в експертизата за нетрудоспособност и това трябва да е един от приоритите на новото правителство. 

По думите му заедно с експертизата ще бъдат решени проблемите на пенсионното осигуряване на хората с увреждания. "Пенсиите са твърде малки, а същевременно има хора, които успяват да се доберат до инвалидни пенсии без да се нуждаят от тях", посочи той.