Момче с увреждания се нуждае от личен асистент, за да се дипломира

Кристиян е всестранно развит талант, но от 10 години е прикован към инвалидна количка

23.02.2017 | 12:49 Редактор: Мария Аладжова
Момче с увреждания се нуждае от личен асистент, за да се дипломира

Кристиян Григоров е на 22, последна година студент по българска филология в Софийския университет. Най-младият почетен гражданин на Етрополе. Певец, музикант, писател, поет. Някъде в края на дългия списък с характеристиките му се нарежда фактът, че е роден незрящ и с чупливи кости. От над 10 години е прикован към инвалидна количка.

Самият той обаче казва, че уврежданията не му пречат да се развива. Напротив - смята, че те го правят по-силен. 

"Уча българска филология и много ми се иска след като завърша, да реализирам познанията си в преподаване. Разбира се, тя е голямо предизвикателство, защото е свързана с много четене", разказва Кристиян.

Четенето е сред любимите му занимания. В България има едва 2-3 хил. книги, напечатани на брайлова азбука. Затова младежът публикува призив във Facebook, с който предлага заплащане на хора, готови да му четат. 

За да бъде пълноценен и да успее да завърши образованието си в София, Кристиян има нужда от личен асистент. Намирането на подходящия човек се оказва трудна задача: 

"Моето желание е да намеря физически здрав човек, с помощта на който да се движа на различни места в София и поне от 8 до 10 часа, най-много, на ден да ми бъде на разположение, за да мога да разчитам на него", споделя момчето.

Тази година обаче станало още по-трудно с намирането на асистенти, тъй като Столичната община е намалила заплащането. А Кристиян има чупливи кости и е прикован към инвалидната количка. Асистентът му е нужен, за да бъде негови очи и крака.

Кристиян не се самосъжалява. Смята, че промяната в отношението към хората с увреждания зависи от самите тях.

Репортаж на Ива Григорова: