България сутрин

Всеки делник от 6:30 часа
още

След драмата в "Квадрат 500": Скулптор поиска оставката на директора

Проф. Велислав Минеков с остри нападки срещу бившия министър на културата Вежди Рашидов в студиото на Bulgaria ON AIR

13.03.2017 | 10:39 Редактор: Тодор Петров
След драмата в

Скулпторът Велислав Минеков апелира в "България сутрин" за пълно разследване на случващото се в националната галерия "Квадрат 500" и поиска оставката на директора Слава Иванова. Припомняме, че заради проблем с климатиците пострадаха платна на художника Недко Солаков и последва скандал, след който две от уредничките в музея бяха внезапно пенсионирани.

"Директорката трябва да бъде уволена незабавно от министъра, това е престъпна безотговорност. Слава Иванова се яви сама на много странен конкурс и го спечели. Инспекторатът трябва да влезе и да разследва, защото щетите са за милиони. Трябва да се въведе нова апаратура, която да поддържа климатизацията", коментира проф. Минеков.

Според него са допуснати серия от грешки и това е една очаквана трагедия. Гостът на Bulgaria ON AIR припомни, че е предупреждавал за възможна огромна корупция в галерията. По думите му цената на нейния ремонт приближава цената на строежа на нова национална галерия. 

"Бившият министър носи отговорност, защото той беше изобретател на цялото това безобразие. Тази трагедия се повтаря непрекъснато. Как е възможно два пъти да бъде министър?! Обидно е, че българската култура може да бъде водена от такова лице", настоя скулпторът.

Проф. Минеков е убеден, че бъдещето на галерията е ужасяващо, тъй като няма проектобюджет на музея и липсва предвидена посещаемост. 

"За първите 6 месеца има 100 хил. лева от вход и загуба от 1,5 млн. лева. Експозицията започва да губи интерес сред публиката", алармира той.