България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Вежди Рашидов: Бих уволнил пиара на "Квадрат 500"!

Съжалявам, че Светлин Русев подава оставка, но това не е повод за драма, посочи бившият министър на културата

10.03.2017 | 09:50 Редактор: Тодор Петров
Вежди Рашидов: Бих уволнил пиара на

Бившият министър на културата Вежди Рашидов взе отношение по скандала с внезапно пенсионираните служителки на Националната галерия "Квадрат 500" и последвалата оставка на акад. Светлин Русев.

"Няма скандал в "Квадрат" 500, вчера проучих всичко. Не може за това, че те пенсионират, да ходиш да се оплакваш на улицата. Всеки трябва да уважава мястото където си е вадил хляба. Музеят си има пиар. Този пиар не знам защо спи, аз бих го уволнил", коментира в "България сутрин" Рашидов.

Той е на мнение, че двете пенсионирани служителки Искра Захариева и Мария Димитрова не са подали сигнал за проблема в галерията на правилното място. 

"Като взимаш заплата там, ще отидеш там да подадеш сигнала. За какво получават заплати - да дават сигнали или да работят вътре", настоя бившият министър на културата в студиото на Bulgaria ON AIR.

Вежди Рашидов защити директора на галерията Слава Иванова и отбеляза, че за 25 години тя е свършила много тежка работа. Оставката на акад. Светлин Русев той коментира по следния начин:

"Съжалявам, че Светлин подава оставка, но това не е повод за драма. Светлин Русев е изключително полезен човек. Бих ги помолил в името на националния музей да се сдобрят. Не уважавам оставки по медиите. Музеят има нужда от добро менажиране."

Вежди Рашидов настоя, че трябва да се освободят щатни бройки за млади хора и още веднъж каза, че не оправдава действията на двете служителки.

На въпрос кой трябва да поеме отговорност за повредените платна в галерията, Рашидов отговори:

"Една картина е омекнала. Това е работата на реставраторите, да поемат. Разбира се, който е отговорен, да си поеме отговорността. Бих помолил посетителите да ни извинят за неудобството и да се затвори тази част от музея, а картините да се приберат."