"Квадрат 500" внезапно пенсионира двама свои уредници

Уронили престижа на институцията

07.03.2017 | 19:00 Редактор: Иван Берберов

Двама уредници в Националната галерия "Квадрат 500", огласили проблем с климатична авария, която увреди десетки от най-ценните ѝ произведения, са пенсионирани внезапно, но законно.

Искра Захариева и Мария Димитрова показали щетите на художника Недко Солаков, а скоро след това получили известията си от директора на галерията Слава Иванова. Неписаната причина за уволнението им - уронили престижа на институцията. 

В началото на януари творби в новия музей, ремонтиран за 27 млн. лв., били увредени заради авария на климатиците. Температурите и влажността в експозицията са драстично нарушени.

Уредничките споделят проблема с художника Недко Солаков, а той публикува снимки на някои от картините, облепени със защитна японска хартия, която да спре падането на живописния слой. След неговата реакция в социалните мрежи няколко от тях са свалени за спешна реставрация.

Първата комисия по въпроса е назначена на 16 февруари - месец след инцидента. "Реакцията на директор Слава Иванова дойде след 10 дни и се изрази в обвинения срещу екипа от реставратори и уредници", пише Искра Захариева в отворено писмо за проблемите на галерията. 

Репортаж на Ива Григорова: