България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Нова оставка в "Квадрат 500": Акад. Светлин Русев напуска художествения съвет на галерията

Уредничките Искра Захариева и Мария Димитрова разказаха за събитията, довели до тяхното освобождаване

09.03.2017 | 10:24 Редактор: Мария Аладжова
Нова оставка в

Пенсионираните служителки на "Квадрат 500" все още не знаят какви точно са мотивите, с които са били освободени. Това споделиха самите те - изкуствоведите Искра Захариева и Мария Димитрова, в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

На втори март двете са получили предизвестия от юриста на галерията, в които се казва, че има оптимизиране на дейността на предприятието.

"Тази оптимизация на предприятието, което е потресаващо, когато става дума за национална галерия, а не за предприятие, е защото споделихме по приятелски, по колегиален начин с един от най-известните, най-добрите, най-авторитетните български художници - Недко Солаков, за проблем с климатичната инсталация в галерията и за последствията от това върху картините", поясни Искра Захариева.

По думите ѝ директорът на галерията Слава Иванова е знаела за проблема, възникнал между 5 и 10 януари, а Недко Солаков разбрал за случилото се едва в края на февруари.

"Какъв е престижът на една галерия, при това национална галерия, в която като влезеш и си платиш 10 лева, за да разглеждаш експозицията, изведнъж още при влизането, защото тези зали са на първия етаж, попадаш на едни картини, които са целите облепени и всеки посетител би се запитал какво ми показват в тази галерия", коментира Мария Димитрова.

От "Квадрат 500" изпратиха официално писмо, с което информират, че двете служителки са били пенсионирани съобразно всички юридически предпоставки. В писмото се посочва също така, че сред длъжностните характеристики на заеманите от тях позиции е да работят за доброто име на институцията.

Паралелно с този казус стана ясно, че художникът акад. Светлин Русев е подал оставка от художествения съвет на галерията.

Във връзка с решението си той посочва, че "проблемите в галерията идват от незадоволените лични амбиции на г-жа Слава Иванова, които в развитието си стават вредни и опасни за цялата институция".

"При създадената ситуация в момента, положението е обидно не просто само за съвета, то е рисково и за самата галерия", коментира той пред Bulgaria ON AIR.

Той също така сподели мнение, че вместо да уволнява Искра Захариева и Мария Димитрова, директорът Слава Иванова би следвало да им се извини.

Утре темата продължава в Сутрешния блок на Bulgaria On Air - гост в студиото ще бъде проф. Вежди Рашидов.