България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

От три до пет пъти хранене на ден за трайно отслабване

Тайната е в балансирания хранителен режим, обясняват диетолози

09.03.2017 | 08:10 Редактор: Мария Аладжова
От три до пет пъти хранене на ден за трайно отслабване

Между 3 и 5 хранения на ден препоръчват диетолозите за ефективно, но най-вече здравословно отслабване. Това коментираха в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR диетологът Огнян Симеонов и проф. Стефка Петрова от Националния център по обществено здраве и анализи.

Огнян Симеонов смята, че един мъж съвсем спокойно може да приеме 1 кг храна за едно ядене. По думите му закуската на един мъж би било добре да е съставена от два домата, филийка или две пълнозърнест хляб, плочка сирене, едно-две яйца и една шепа маслини. "Той ще се наяде, ще му е хубаво и на следващия ден ще е загубил от собственото си тегло", обясни Симеонов.

Ако менюто включва месо, то не трябва да е повече от 100-120 грама, гарнирано с хубава салата между 700 и 800 грама.

"Количествата на зеленчуците, количеството на зеленчуковите супи трябва да е голямо - те дават обем. Те дават насищане без да дават калории и това е принципът на здравословното отслабване", посочи от своя страна проф. Стефка Петрова.

Двамата гости в студиото на Bulgaria ON AIR коментираха и случая на 36-годишната Иман Ахмед Абдулати, която преди месец тежеше рекордните 500 килограма, но след успешно проведена диета вече е 380 килограма.

В така подадената информация обаче има един подвеждащ момент, подчерта Огнян Симеонов, и той е: "Човек не сваля от мазнините си 100 кг, а сваля предимно вода. Вчера направих един експеримент. Една малка плюшена играчка, която на кантара показва 50 грама, я напоих с вода и тя стана 300 грама. Когато я изцедих хубаво и я сложих на кантара, тя показа 150 грама".

А проф. Петрова допълни, че механизмът, който води до намаляване на теглото, но и до неговото задържане, е промяната в хранителното поведение. 

"Това не става за ден-два. Има драстични диети, има начини, по които може човек много бързо да свали килограми, но след това те се възстановяват. Така че особено в началото може да се намали бързо теглото. Но за да го задържиш, трябва да си промениш хранителното поведение", обясни тя.