България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Епидемиолог успокои: Балканският грип е Ку-треска и няма да върлува

Това е професионално заболяване, което се среща рядко, обясни проф. Мира Кожухарова пред Bulgaria ON AIR

08.03.2017 | 07:35 Редактор: Тодор Петров
Епидемиолог успокои: Балканският грип е Ку-треска и няма да върлува

Националният  консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова опроверга появилите се информации, че се задава епидемия от Балкански грип. В "България сутрин" тя успокои, че заболяването не е ново, не е грип, не върлува и няма да върлува.

"Става дума за Ку-треска - заболяване, от което боледуват животните и могат да се заразят хора. Това е професионално заболяване, което се среща рядко. Има три случая от началото на годината", обясни проф. Кожухарова пред Bulgaria ON AIR.

Тя уточни, че заболяването възниква в определен регион и не се развива в цялата страна. Мира Кожухарова настоя, че Ку-треската не бива да се смесва с грипа и подчерта, че няма място за паника.

От думите й стана ясно още, че сезонът на заболяването е между януари и май. Застрашени са хората, които отглеждат животни, а симптомите са свързани с белите дробове. Заболяването се лекува с антибиотици. Обикновено боледуват възрастни хора, мъже. 

"В последните години няма починали в България, но пневмонията протича тежко", отбеляза проф. Кожухарова.

Гостът в студиото на Лора Инджова успокои, че зимният грип си отива и постоянно намалява броят на заболелите. Тя обаче предупреди, че по това време се разпространява варицелата и започват ентеровирусните заболявания. 

Вижте видео с целия разговор: