България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Грипната епидемия си отива, втора вълна е малко вероятна

Превенцията за вирусите е добрата хигиена, каза д-р Ангел Кунчев пред Bulgaria ON AIR

26.01.2017 | 08:20 Редактор: Луиза Божинова
Грипната епидемия си отива, втора вълна е малко вероятна

Грипната епидемия приключва, но все още не е напълно. Тези високи стойности, които бяха достигнати, вече ги няма никъде, почти всички области излязоха от епидемията.

Това каза д-р Ангел Кунчев в предаването "България сутрин". Главният държавен здравен инспектор успокои, че втора вълна е много малко вероятна и няма данни нито в България, нито в Европа за такива прояви.

"Втора вълна при грипа не е невъзможна, но е рядко явление, случва се веднъж на десетина години", обясни д-р Кунчев в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев. Експертът обясни, че в края на зимата и пролетта навлизаме в сезона на детските шарки, а след това ще дойде време на типичните летни вируси. Най-активно те се разпространяват в края на юли и август.

"Превенцията за вирусите е добра хигиена, няма ваксини срещу тях", подчерта д-р Ангел Кунчев.

По отношение на появилото се ново огнище на птичи грип край Пазарджик, здравният инспектор съобщи, че опасността от епидемия е реална, но ниска. "Все още бариерата на предаване от птиците към човека е доста висока, тя зависи от това колко е близък контактът", обясни той.

"Процесът на умъртвяване на птиците продължава, до онзи ден вече наближаваха 400 000, много вероятно ще достигнат и половин милион", каза д-р Ангел Кунчев пред Bulgaria ON AIR. "На практика цялата Горнотракийска низина е най-силно засегната, отделно огнища при прелетни птици има в цяла България. В Пловдив, Хасково и Стара Загора са съсредоточени огромната част от огнищата", допълни той.

Целия разговор вижте във видеото: