България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Партии в спор: Достъпна ли е средата за хората с увреждания?

Пред Bulgaria ON AIR коалиция "Обединени патриоти", коалиция "АБВ-Движение 21", "Воля", "Нова република" визираха своите предложения в социалната политика

01.03.2017 | 09:11 Редактор: Жанета Нейкова
Партии в спор: Достъпна ли е средата за хората с увреждания?

Достъпната среда за хората с увреждания  бе темата, която предизвика най-голям дебат в дискусията между представителите на четири партии в студиото на "България сутрин".

Коалиция "Обединени патриоти", коалиция "АБВ-Движение 21", "Воля" и "Нова република" спореха пред Bulgaria ON AIR по въпроса какви конкретни предложения имат за подобряване живота на хората в неравностойно положение, както и на техните семейства. 

"В програмата на "Нова република" е залегнал строг контрол върху категоризацията на хората с увреждания, защото трябва да се спре фалшивата инвалидност. Ние залагаме и на интегрирани услуги за хората с увреждания. Достъпната среда трябва да стане реалност", каза Цецка Бачкова от "Нова република".

Султанка Петрова я прекъсна, като посочи: "Борбата за достъпната среда в България се води 26 години.  Две години задавам въпроса на министъра на регионалното развитие защо тя не се случва и защо хората с увреждания са принудени да стоят вкъщи".

Според нея виновници за тази ситуация са кметовете и главните архитекти на общините в България.

Илиян Матеев от "Воля" има различно мнение по този въпрос като каза, че големият проблем е политическият картел, който обслужва други интереси. 

Марияна Тодорова от "АБВ-Движение 21" отбеляза, че именно нейната формация е била първата партия, която е започнала дебата по тази тема и Ивайло Калфин още преди две години е предложил реформа за експертизата на трайно намалената работоспособност (ТЕЛК). 

"В рамките на социалното министерство са набелязани мерки, имаше разработена стратегия, която беше публично представена преди една година", каза Тодорова. Тя допълни, че има политическа воля и процесът ще се направи.