България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Обличайте се дебело, зимата се завръща!

Ще бъде студено до средата на следващата седмица, отбеляза синоптикът Симеон Матев в студиото на Bulgaria ON AIR

10.02.2017 | 07:46 Редактор: Тодор Петров
Обличайте се дебело, зимата се завръща!

Не бързайте да прибирате най-дебелите дрехи, защото зимата се завръща от днес. В "България сутрин" синоптикът Симеон Матев потвърди прогнозите за нови студове и посочи, че те ще бъдат реалност до 15 февруари.

Той припомни, че миналогодишният февруари е поставил рекорди за високи температури, но тази година е нормален и с истински зимни дни. 

"В Северна България си е истинска зима - със снежна покривка и отрицателни температури. В следващата седмица предстои зимно време", каза синоптикът в студиото на Bulgaria ON AIR, но побърза да успокои, че този период няма да е студен както отминалия януари, а температурите ще бъдат от минус 3-4 до плюс 3-4 градуса.

Причина за застудяването е антициклонът Ерика, който насочва към Балканите студен въздух. Ще прехвърчат снежинки, но съществена нова снежна покривка няма да се образува, стана ясно още от думите на Симеон Матев.

Синоптикът предупреди, че в началото на следващата седмица се очакват най-ниските температури за месеца - до минус 13-15 градуса през нощта. Затоплянето започва в средата на следващата седмица и първо ще се повишат максималните температури, като по-чувствително ще е повишението им в Южна България.

"Студените зими си тръгват бавно и мъчително, а Баба Марта винаги може да е сърдита", каза още гостът на Лора Инджова и Симеон Белев.

Симеон Матев увери, че в следващите около 10 дни сериозни валежи над Балканите няма да има и ще бъде избегнато опасното съчетание от снеготопене и обилни валежи. Той обаче не гарантира, че наводненията ще ни се разминат, защото зависят и от поддръжката на съоръженията, а понякога са причинени от човешка грешка.