България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

От НАМП настояват да се актуализира Законът за радиото и телевизията

81% от авторските права за 2015 г. са излезли извън България, тоест за страната остават 19%, коментираха Петър Писарски и Тихомир Георгиев

08.02.2017 | 10:24 Редактор: Ирина Георгиева
От НАМП настояват да се актуализира Законът за радиото и телевизията

От Сдружението "Независими артисти, музиканти и продуценти" настояват да се актуализира Законът за радиото и телевизията, който според тях в момента, не е в лицеприятен вид. Това заяви председателят на НАМП Петър Писарски в предаването "България сутрин".

"В момента според чл. 19 А, приет през 2010 г. една албанска песен може да бъде пускана денонощно в продължение на цяла година по БНР и то да спазва закона, който е в момента, защото понятието "българска музика" не съществува в нашия български закон", заяви Писарски.

По думите му България е една от трите европейски страни, които нямат квоти за национална музика. Другите две страни са Гърция и Македония.

Според съучредителя на сдружение НАМП Тихомир Георгиев становището на Музикаутор е законно и няма много място за емоции. "Всички изисквания към БНР са формулирани, има си предистория събитието. Те са в правото си според закона и всички юридически документи", посочи Георгиев.

"Ясно е, че колкото по-голяма събираемост и колкото повече пари се събират от авторски права, толкова по-голямо преразпределение ще има за авторите и при това положение самите автори ще имат спокойствието да могат да създават все по-добър нов продукт. Тук обаче възниква проблемът, че голяма част от парите, събирани за авторски права в България изтичат в чужбина, а не остават в страната", добави той.

Писарски цитира последния отчет на Музикаутор, според който 81% от авторските права за 2015 г. са излезли извън България, тоест за страната остават 19%. Нормално е като се излъчва само чужда музика, смята той. По думите му проблемът е в закона.

"Предстоят срещи с организации като Съюза на композиторите и Съюза на писателите, за да се създаде една платформа, с която да отидем с бъдещите законотворци и да решим този проблем в съответствие с добрите европейски практики", съобщи още той.