България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Мая Нешкова: "Музикаутор" не представлява всички!

Случващото се е "Извиване на ръце" и "безпрецедентен случай на узаконен монопол", посочи композиторът Кирил Икономов

05.01.2017 | 11:25 Редактор: Мария Аладжова
Мая Нешкова:

Заблуда е, че "Музикаутор" представлява всички - тя представлява себе си. Това заяви в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR певицата Мая Нешкова, която коментира наболелия от последните дни казус с новите искания от страна на сдружението, заедно с композитора и автор на добре познатата на всички българи песен "Честит рожден ден" - Кирил Икономов.

Нешкова информира, че е дала разрешение на Българското национално радио да пуска в ефира си нейните песни. Случаят с "Музикаутор" и БНР започна да се коментира усилено, след като стана псно, че от сдружението са поискали 3,5 пъти повече пари от националното радио за музика, чийто бюджет не е променян от 6 години, което прави исканата сума от 1,8 млн. лева непосилна.

"Реагирах толкова бързо, защото тази агенция не ме представлява, нямат право да взимат решение за всички. Има и свободни хора, които могат да изяват мнението и позицията си. Моментът е много подходящ - моментът в който могат да се преборят за себе си", призова певицата.

А Кирил Икономов нарече случващото се "извиване на ръце" и "безпрецедентен случай на узаконен монопол".

"Музикаутор представлява 2500 души, а правоносителите са 27 - 28 хиляди", посочи той. По думите му Министерството на културата не реагира, с което се създава хаос в държавата относно въпросите с авторските права.

Вижте във видеото пълния разговор: