Как БНР може да избегне забраната да излъчва съвременна музика?

През последните 6 месеца преговорите между БНР и носителя на музикалните авторски права "Музикаутор" остават без резултат

04.01.2017 | 22:11 Редактор: Ирина Георгиева
Как БНР може да избегне забраната да излъчва съвременна музика?

След като на 1 януари влезе в сила забраната за излъчване на съвременна музика по Българското национално радио (БНР), с която Ви запознахме вчера. Днес потърсихме отговор на въпроса: По какъв начин може да се превъзмогне ограничителната забрана и има ли компромисно решение за радиослушателите.

Новата година за Българското национално радио започна със своеобразно завръщане към миналото. Причината - безпрецедентната забрана за излъчване на съвременна музика. 

През последните 6 месеца преговорите между БНР и носителя на музикалните авторски права "Музикаутор" остават без резултат. 

"Смятам, че това е в ущърб на всички. Губят както композиторите, така и изпълнителите, продуцентите, слушателите. Не разбирам защо трябва по този начин да се водят дела. Това не е диалог. Аз очаквам в най-скоро време да получим знаци, че "Музикаутор" са склонни на истински диалог", коментира  генералният директор на БНР Александър Велев.

Исканото тройно увеличение от страна на "Музикаутор" за ставката, която заплаща БНР се оказва непосилна. Така на 28 декември е получено предупреждението, с което от 1 януари, забраната влиза в сила.

"Тези три дни, в които ние бяхме поставени абсолютно на кръста, бяха много трудни. Защото пък ние трябваше да извършим цялата логистика.- кое става, кое не става. След което да дигитализираме много от записите, които са на магнетофонни ленти", добави Велев.

Фондът, който националното радио поддържа е едномилионен. Но днес излъчваното музикално оформление включва единствено изпълнения, чиито автори са починали преди 1947 година, тъй като тогава правата се погасяват по давност - след като са изминали 70 години. Основно звучи класическа музика, джаз и автентичен фолклор.

"На мен лично най-страшно ми се видя на 31 декември - на 1 януари да нямаме разпознаваемост", заяви Велев.

Всеки ден се извършва старателен подбор за утрешната мукална програма на БНР. Като всяко произведение се проверява предварително от музикалните редактори. Не са малко обаче българските изпълнетели, които даряват своите права безвъзмездно, за да се обогати музикалното звучене. 

"Непрекъснато получаваме обаждания от композитори, които са готови да ни предоставят безвъзмездно временно своите произведения, които да бъдат пускани по радиото, за което много благодаря", коментира Велев.

Българското национално радио е член на Европейския съюз за радио и телевизия, като чрез него излъчва музика, чиито авторски права са уредени.