България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Музиканти скочиха на Министерството на културата заради авторски права

Многократно не застава на страната на българските автори, категоричен бе Петър Петров пред Bulgaria ON AIR

04.01.2017 | 10:28 Редактор: Жанета Нейкова
Музиканти скочиха на Министерството на културата заради авторски права

 

Причината "Музикаутор" да не събира пари е бездействието на законодателния орган и това, че парламентът не иска да реши един 25-годишен казус. Много пъти Министерството на културата не е заставало на страната на българските автори. В момента, контролиращият орган, който отговаря за заведенията в цялата страна, се състои от двама инспектори на Министерството на културата.

Това каза в "България сутрин" музикантът Петър Петков, коментирайки прекратяването на договора между "Музикаутор" и БНР. Заедно с музиканта Венци Мицов и Петър Славов от Реформаторски блок коментираха възможността БНР да не може да излъчва съвременна музика, тъй като "Музикаутор" - дружество на българските автори, прекрати едностранно договора си поради неуредено плащане на авторски права.

Венци Мицов коментира как авторите не са осведомявани какво се случва в "Музикаутор". "Ние, авторите, дори нямаме идея за това, което се случва. Никой не ни е уведомил, че се водят такива преговори. Разбрахме по празниците, че има такъв проблем", сподели той в студиото на Bulgaria ON AIR.

Петър Славов от РБ влезе в спор с музикантите относно Закона за авторските права и неговото съдържание. Той сподели за "специален" законопроект, който правителството е обсъждало през изминалото лято.

"Той се казваше "Закон за колективните авторски права". Отнасяше се за такива организации (като Музикаутор - бел.ред.), които да имат допълнителни и по-големи правомощия. Ние реагирахме доста остро и спряхме законопроекта. Стана ясно, че тези организации успяват да съберат само 10% от всички търговски обекти, които излъчват музика. Защо тогава се атакува националната медия? Това ли е най-удобният начин да се вземат пари?", попита Славов, с което разпали дискусията.