България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Незачитане на авторските права: Авторите губят близо 2 млн. лв. годишно

Данните се отнасят за провежданите концертни дейности у нас

04.10.2016 | 11:38 Редактор: Мария Аладжова
Незачитане на авторските права: Авторите губят близо 2 млн. лв. годишно

Спазват ли авторските права у нас при провеждането на концерти и получават авторите на музика печалба от тези меропртиятия? Според Иван Димитров и Момчил Даскалов от "Музикаутор" отговорът е твърдо не.

"Изчисляваме, че годишно губим от концерти около два милиона лева. Конкретният повод и тези неща, които бяха изнесени на пресконференцията преди няколко дни, е че сумата възлиза за конкретни задължения около 500 хил. лева на конкретни промоутъри, натрупани във времето", посочиха те.

По думите им държавата възпрепятства събирането на тези средства, а причината се дължи на липсата на воля от страна на административните органи, които са ангажирани със спазването на тази материя, включително и Министерството на културата.

"Няма чуаваемост, ние нееднократно сме адресирали до държавните институции нашите предложения, които са формирани на практики от Западна Европа", продължиха от "Музикаутор".

"Към настоящия момент е възможно в НДК да проведете концерт, който не е с уредени авторски права. Абсурдът е, че Министерството на културата от една страна е ангажирано със спазването на авторските права, от друга страна е принципал на НДК. Разбирате ли какъв е парадоксът? Може да се получи така, че държавата да реализира един приход от наема на залата, която администрира, и в същото време да направи така, че авторските права да не бъдат спазени и да не създаде механизма това нещо да бъде защитено", обясни Момчил Даскалов.

Казусът с авторските права обаче далеч не се отнася единствено за концертните дейности. При кабелните и сателитни телевизии също се отчитат нелоялни практики, алармират експертите: "Комисията за регулиране на съобщенията допуска в годишния си доклад, който обобщава пазарната информация, около 30% отклонение от реалните данни, 30% от кабелния бизнес е сив. Това отново пречи на тези, които работят нормално, тези които имат отношение към нас по отношение на съдържанието".