България сутрин

Всеки делник от 6:30 часа
още

Избягвайте пакетираните храни и строгите диети, съветват специалисти

Лютеницата е уникат, недопустимо е да се проваля международният й авторитет, каза проф. Донка Байкова пред Bulgaria ON AIR

09.01.2017 | 08:59 Редактор: Луиза Божинова
Избягвайте пакетираните храни и строгите диети, съветват специалисти

Либерализацията на пазара определено е нещо хубаво, но какви продукти могат да стигнат до него и как да се храним правилно? В предаването "България сутрин" специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова заяви, че вредни храни няма, но има такива, които са много по-полезни от други като "джънк фууд", пакетите -  "вкусни, засищащи и с нищожна хранителна плътност" и тези, които много бързо можем да купим - фаст фуудс.

Д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните пък посочи, че продукти, които може да изглеждат традиционни, но са подозрително евтини, са тези, с които рискува потребителят. В студиото на Лора Инджова и Симеон Белев той посъветва да се консумират колкото може по-малко преработени храни.

Проф. Байкова е на мнение, че през този период не трябва да спазваме силно ограничителните хранителни режими, към които се бяхме насочили след празниците.

"Сега трябва да минем към много по-умерено, но здравословно хранене", твърди тя. "Белтъците да са пълноценни на базата на натуралните продукти - кисело мляко, нискомаслено сирене, риба, яйца, зеленчуци и плодове, а в добавка и топли чайове", допълни проф. Байкова.

По думите й многото мазнини, сол, алкохолната субстанция и въглехидратите от групата на белите брашна не са подходящи, защото правят срив на имунната система.

"За съжаление, хората не четат етикетите на храните", подчерта д-р Иванов. "Ние нямаме система на проверка доколко фирмите производителки публикуват реалността на етикетите, което е голям проблем. Това е нарушение на европейското законодателство и е задължение на Агенцията по храните да следят това."

Проф. Байкова коментира още, че има залитане към био модата и според нея трябва да защитаваме родните си храни.

"Лютеницата например е една уникална българска храна. Недопустимо е определени производители да провалят този неин международен авторитет. Ако има пропуски, трябва веднага да се коригират", настоя специалистът по хранене и диететика пред Bulgaria ON AIR.

А как да пресечем грипа? Рецептата на проф. Донка Байкова е: първият ден, когато усетим неразположение - веднага един грам витамин С, час по-късно парацетамол и още един час по-късно два аспирина.

"И отново вече през два часа първият ден повтаряме, с изключение на витамин С в толкова голяма доза", обясни тя.

Целия разговор вижте във видеото: