България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Какви плодове и зеленчуци предлага пазарът и какво ядем?

80% от доматите на нашия пазар са вносни, посочи в "България сутрин" биопроизводител

07.09.2016 | 09:14
Какви плодове и зеленчуци предлага пазарът и какво ядем?

"Натуралните продукти са източници на биологично активни вещества, тоест катализатори на обменните процеси - минерали, витамини, фибри и др. Те имат предпазно значение за организма. Цветовете на светофара трябва да бъдат представени ежедневно в менюто на всеки съвременен човек, за да е здрав", обясни в България сутрин диетологът проф. д-р Донка Байкова.

Тя каза още, че през есента се раждат най- пълноценните зеленчуци и плодове. 

По думите на биопроизводителя Теодора Симеонова българските домати изчезват от пазара, но той е този, който диктува  и налага тази тенденция. 

"Потребителят е с ограничени възможности и търси най-ниската цена. Българският производител е в конкурентна среда с други европейски производители. За да стигнат българските домати до потребителите и пазара, той трябва да бъде устойчив и да издържи на всички транспортни разходи", обясни Симеонова.

Според нея 80% от доматите на нашия пазар са вносни. 

"Цената е определяща по отношение на качеството, но това вече не е фактор", заяви диетологът. 

Тя посочи, че има разлика в самите домати, която влошава вкусовите качества и хранителната стойност, защото се използват препарати за защита.

Биопроизводителят сподели, че ако не знаем какъв е произходът на зеленчука, е хубаво преди употреба салатите да бъдат накиснати във вода, сода или оцет, за да бъдат максимално извлечени нитратите.

"Нашата продукция може да се консумира само след измиване на остатъците от почва. На пазара се предлагат зеленчуци, които никога не са виждали земя. Единственото нещо, което гарантира производството е сертификатът", уточни Теодора Симеонова.

Проф. Байкова сподели, че некачествените продукти могат да предизвикат алергии, възпаление на лигавицата на стомаха, на червата и по-чувствителните лица могат да реагират на болков синдром. Тя каза, че не е изключено некачествените продукти да отключат и ракови заболявания. 

Биопроизводителят сподели в студиото на "България сутрин", че техните зеленчуци се берат същият ден и се доставят до вратата на потребителя, на цената, на която са произведени.

Проф. Байкова посочи, че най- щадящият способ за запазване на качеството на продуктите, е замразяването. 

"За да съхраним хранителната стойност на зеленчуците трябва да се поставят в гореща вода", уточни диетологът.

"Регионалните зеленчуци и плодове са предпочитани. Сезонните също", заключи проф. д-р Байкова.