Съхранявате ли правилно плодовете и зеленчуците?

На всеки се е случвало да купи продукт, който започва да се разваля далеч по-бързо, отколкото очаква

09.08.2016 | 16:46 Редактор: Ирина Георгиева
Съхранявате ли правилно плодовете и зеленчуците?

Ако някога сте били неприятно изненадани да видите плод или зеленчук, който току що сте купили, да започне да гние и да се разваля далеч по-бързо, отколкото сте се надявали, имайте предвид, че може би го съхранявате неправилно.

Много плодове, докато узряват, отделят едва забележимо газ, наречен етилен. Често магазинерите третират плодовете и зеленчуците с етилен, за да узряват по-бързо, обясняват от Business Insider.

Твърде много етилен обаче може да доведе до загуба на хлорофил (това, което се случва, когато листата от зелени започнат да пожълтяват или да покафеняват). И колкото по-етиленов е един продукт, толкова повече газ отделя. Така че, когато един плод или зеленчук тръгне да се разваля, трябва да го преместите от другите.

За да ви помогнем, предлагаме списък с продукти и как да ги съхранявате, така че да бъдат свежи за по-дълго време.

Съхранявайте ги сами

Тези плодове и зеленчуци отделят много газ, а и са доста чувствителни към него:

  • Ябълки
  • Авокадо
  • Зрелите банани
  • Зеле
  • Патладжан
  • Маруля
  • Пъпеши
  • Манго
  • Гъби
  • Нектарини
  • Лук
  • Круши
  • Праскови
  • Сливи
  • Скуош
  • Домати

Съхранявайте ги заедно, но с едно наум'

Тези плодове и зеленчуци може да се държат заедно, но по-узрелите е добре да се отделят. Чувствителни са към етилен:

  • Аспержи
  • Броколи
  • Брюкселско зеле
  • Моркови
  • Зелен боб
  • Грозде
  • Бамя
  • Картофи
  • Сладки картофи
  • Диня
  • Тиквички

Съхранявайте навсякъде

Тези плодове и зеленчуци не се влияят от етилена:

  • Чушки
  • Горски плодове - ягоди, боровинки, къпини, малини и т.н.
  • Цитрусови плодове, като лимони и лайм
  • Къдраво зеле
  • Ананаси, въпреки че те отделят малко етилен

Ако търсите по-бърз начин, за да запомните този списък - плодовете са тези, които създават повече етилен, докато зеленчуците са тези, които поемат вредните ефекти от него.