България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Наблягайте на бананите, ориза и овесените ядки, съветва проф. Донка Байкова

Не преяждайте, защото можете да отслабите имунната си система, каза специалистът по хранене пред Bulgaria ON AIR

13.10.2016 | 07:52 Редактор: Луиза Божинова
Наблягайте на бананите, ориза и овесените ядки, съветва проф. Донка Байкова

Да наблегнем на серотонина. Той ще ни направи по-свежи, по-бодри и ще преодолеем депресивността. Той е продукт на аминокиселината триптофан. Търсим го в бананите, кафявия ориз, млечните продукти, овесените ядки, сусаменото семе, чисто месо и риба.

Това посъветва специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова в предаването "България сутрин".

"Една зърнена закуска ще ни зареди организма с полезни вещества, в това число и с витамини от група Б", каза проф. Байкова. По думите й много трудно бихме могли да поддържаме добра форма с обилна вечеря на базата на спагети или картофи. Препоръчително е вечер да се консумира риба, месо, а за любителите на вегетарианските модели - яйцата, които също имат триптофан.

"Някои от билковите отвари също ще ни свършат работа", посочи проф. Байкова в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

"За да подготвим клетъчния имунитет - пълноценни белтъчни храни. В никакъв случай преяждане и препиване. С една свръхконсумация на храни и напитки можем да потиснем имунната защита за 48 часа, просто да я изключим от действие, защото организмът има други ангажименти", каза още специалистът по хранене пред Bulgaria ON AIR.